"360° Panorámák, Stay Hungry! Stay Foolish!"

A tények

February 12th, 2011 Posted in blog, lopás

Csütörtök este egy véletlen folytán, megtaláltam a saját képeimet a 360cities oldalán, ahonnan egyébként a Google Earth-be is bekerülnek a panoráma fotók. Az oldalon nekem is van profilom, raktam is fel anyagot, de a megtalált 22 képet valaki “repulomuzem”  néven publikálta.  Ezen képek nagy része 2009-ben a Szolnoki Repülőmúzeumban készült, de voltak amiket jóval később, teljesen máshol  és a múzeumtól is teljesen független helyen csináltam.

A 360cities-től megkaptam a feltöltő email címét és szükség esetére rögzítették az IP címét.

Természetesen rögtön írtam egy emailt.

Közben megtaláltam a képeket a Facebookon is beágyazva egy külön profil oldalon ami látszólag a Szolnoki Repülőmúzeumé volt + plusz egy képet amit a  saját profiljában postolt nagy büszkén az illető. Ezzel egyébként nem is lenne gond: a képek az oldalamról, illetve a 360cities-ről is embeddelhetőek. Viszont jelen esetben  készítőként is maga a feltöltő jelent meg….   Itt kell megjegyeznem, hogy a múzeum oldalát készítő úriemberrel kapcsolatban állok, Ő nem tud semmiről és ezt el is hiszem neki.

Az oldalamon a képek többsége Flash alatt jelenik meg de a háttérben általában egy MOV fájl van. Ez valóban letöltődik minden gépre, ugyan úgy mint az internetes tartalmak 99%-a (böngésző függő, hogy hova és milyen struktúrában).  A 360cities oldalra csak úgynevezett kiterített képet képet lehet feltölteni, minimum 6000*3000 -es méretben jpg vagy tiff formátumban. Ilyen itt az oldalon nem elérhető, tehát ahhoz hogy az itteni anyagot fel tudja rakni valaki a 360cities-re még át is kell alakítani a képeket!

Az itt látható képekért senki sem fizetett nekem (még a RedBull sem) mindössze a lelkesedésem, érdeklődésem  (meg persze az időm, pénzem) eredménye ami itt van. Örülök annak, hogy érdekes helyekre jutok el, érdekes emberekkel találkozok. 1-1 ilyen képben rengeteg munka van de örömmel csinálom.

Sok visszajelzést kapok, többen is kértek segítséget és jó páran bizonyíthatják, hogy segítek ahogy tudok.  (na jó néha kicsit lassan 🙂 )

Ezek után tényleg sokkolt, hogy valaki  fogja a munkáimat  és erőt és energiát fordít arra, hogy a saját neve alatt publikálja a képeimet. Nem az anyagi haszonról vagy kárról van szó hanem az ELVRŐL. Nem egy véletlenül megtalált képet szúr be egy blog bejegyzésbe, hanem a megfelelő formátumra  átalakított képeket felrakja a világ egyik legnagyobb publicitást adó helyére (vannak fent képeim, tudom mennyien nézik).

És ezek után kapok egy levelet amiből kiderül, hogy  még hülyének is néz…. na ne!

Részben a korábbi kép lopási ügyek, részben a körülöttem lévő fotósok (nem csak panoráma) felháborodása miatt úgy döntöttem, hogy nem hagyom annyiba a dolgot….

folyt. köv.

FONTOS / IMPORTANT:
A 360cities-nek nincs köze a képek jogosulatlan használathához, őket is csak felhasználta emberünk a képek újra publikálásához. Minden segítséget megkaptam és megkapok az oldal üzemeltetőitől és a saját profilomat az álltalam feltöltött képekkel továbbra is megtartom.

360cities is not involved in the unauthorized use of the images, they were only used as a channel to republish them. I have received all sorts of help from the operators of the page and I still wish to keep my profile at 360cities with the uploaded images.

Post a Comment